Most készül a weblap - nézz vissza kicsit később, talán a többi oldal is felkerül addigra...
Lambada Történelem
Lambada Történelem

Napról napra egyre többen ismerik meg a brazil kultúrát, egyre több nemzetközi rendezvényen jelenik meg a lambada és talán már híresebb, mint a brazil samba. Sokan azonban nem tudják, honnan származik ez a páros tánc, amely két évtizeddel ezelőtt körbejárta a világot.

Az oldalt lefelé görgetve megismerheti az eredeti lambada és lambada zouk történetét!


Carimbó, a Lambada őse

A carimbó feltehetőleg a tupinambá indián törzstől származik és Brazíliában évszázadokon át táncolták az amazóniai folklór részeként. Karakterét tekintve egy nagyon laza és érzéki tánc, sok forgással, mely során a nő megpróbálja szoknyájával betakarni a férfit. A zenéje sok hasonlóságot hordoz a karibi zenékkel, köszönhetően a két terület geográfiai közelségének.


A Lambada zenéje

berg_solange2
Brazíliában, Pará államban született a carimbóból kiindulva. Stílusát különböző ritmusok befolyásolták, mint például a cúmbia, a merengue és a zouk. Parában a helyi rádióállomás bemondója nevezte "lambadák"-nak a legvibrálóbb dalokat (a szó portugál jelentése: "erős ütem"). A jelzőből alakult ki a ritmus neve, melyet egy észak Brazíliában jól ismert zenészhez, Pinduca-hoz lehet kötni. Pinduca főként carimbó stílusú zenéket szerzett, 1976-ban készítette az első lambada dalt ("Sambão" címmel). A 80-as években a carimbó és az elektronikus karibi zene keveréke vált népszerűvé, és Brazília egész észak-keleti részén játszani kezdték lambada néven. Azonban igazán nagy siker csak akkor lett, mikor egy francia üzletember 1988-ban Bahia államba, Porto Seguroba látogatott, és ott megismerkedett a lambadával, majd több száz lambada dal jogát megvásárolva visszatért Franciaországba és megalapította a Kaoma együttest.


lambadacd

1989-ben 5 millió példányban adták el a Lambada (Chorando se foi) néven kiadott dalt, hatalmas marketing kampány közepette, a Porto Seguroból való táncegyüttes fellépéseivel. A videoklipben látható két gyerek, Chico és Roberta, nem sokkal később saját karrierbe kezdtek. Ezt követően tucatnyi együttes profitált a lambada terjedésével, bár Brazíliában csak a külföldi sikerek után kezdték elismerni annak értékét. A hatalmas siker után természetesen a lambada népszerűsége kifulladt, az eladások csökkentek, és végül a kiadók leálltak.Tovább a folytatásra...